Translate

sobota, 23. februar 2013

Kaj pravi tradicionalna kitajska medicina o vzrokih razvoja bolezni in o raku dojk ?


Tradicionalna kitajska medicina pravi, da obstajajo štirje vzroki, ki povzročijo raka dojk:

1.     Energetski zastoj
2.     Motnje v delovanju notranjih organov
3.     Notranji mraz
4.     Čustveno neravnovesje

1. Energetski zastoj

Rak dojk se podobno kot vse oblike raka, začne s stanjem, ki je v tradicionalni kitajski medicini znano kot energetski zastoj. V tej fazi lahko nastopijo občasne, toda redne težave, kot so na primer glavoboli, prebavne motnje, zaprtje, menstrualne težave, napenjanje in občutljivost dojk. Ti simptomi se večkrat smatrajo za sestavni del življenja, dejansko pa so zgodnja opozorila o energetskem neravnovesju v ženskem telesu, ki lahko privede do resnejših zdravstvenih težav. Težava, pa čeprav majhna, je po nauku tradicionalne kitajske medicine, znamenje energetskega zastoja, ki se nahaja nekje znotraj telesa.

Uradna zahodna medicina ne prepoznava energetskih zastojev, zato se zelo pogosto zgodi, da se z načini zdravljenja, ki jih ta medicina uporablja, zastoji povečujejo, težave pa stopnjujejo. Tradicionalna kitajska medicina drugače obravnava energetske zastoje na začetni stopnji, zato jih relativno lahko odpravlja z akupunkturo, zelišči, počitkom in Qi Gong vadbo.

2. Motnje v delovanju notranjih organov


Zanemarjen energetski zastoj lahko povzroči hujše motnje v delovanju notranjih organov. V direktni povezavi z zdravstvenimi težavami in rakom dojk so predvsem motnje v delovanju jeter, želodca in ledvic. Simptomi, ki nas na te motnje opozarjajo, so: močni glavoboli, močne menstrualne težave, mozolji v zrelih letih in spreminjajoče se razpoloženje. Ko ženske trpimo za motnjami v delovanju notranjih organov, je te simptome težko ignorirati, saj bomo čutile, da je z nami nekaj narobe. Toda medicinski testi uradne zahodne medicine ne bodo pokazali ničesar. Za ženske, ki čutijo težje simptome oziroma jim je rečeno, da je njihov problem samo »v njeni glavi«, je to zelo frustrirajoče.

Ker uradna zahodna medicina nima nobenega načina, s katerim bi lahko identificirala motnje delovanja notranjih organov, se torej na Zahodu energetski zastoji zelo redko obravnavajo. Šele, ko se razvije resen fizični problem, in ko to medicinski testi lahko potrdijo, postanejo naše težave vredne njihove pozornosti.


3. Notranji mraz

Notranji mraz ni nekaj, kar bi bilo samo po sebi škodljivo. Toda, v povezavi z jetrnimi, želodčnimi, prebavnimi ali ledvičnimi motnjami, lahko privede do hujših težav dojk.
Med simptome notranjega mraza tradicionalna kitajska medicina šteje menstrualne krče, mrzle roke ali noge in neprestan občutek mraza v telesu. Notranji mraz vstopa v telo na sledeče načine:

  • Izpostavljanje mrazu. Nastanek notranjega mraza se zgodi tudi tedaj, ko se v mrzlem ali hladnem vremenu ne oblečemo dovolj. Dovolj topla oblačila lahko to preprečijo.
  • Uživanje hladne hrane in pitje mrzlih pijač. Tudi uživanje hladne hrane in pitje mrzlih pijač ustvarja notranji mraz, zato je priporočljivo takšno hrano in pijačo izločiti iz našega prehrambenega režima.
  • Nezaključena popolna ozdravitev navadnega prehlada ali gripe.
Zdravstvene terapije uradne zahodne medicine pogosto potlačijo simptome, tako, da zelo pogosto začnemo prezgodaj normalno živeti in delati. To prepreči, da bi se telo dovolj spočilo, da bi naš imunski sistem bil sposoben popolnoma izločiti bolezen iz telesa. Lahko se zgodi, da zaradi tega bolezen ostane v našem telesu, kar kasneje povzroči še hujše težave. Še posebej, če se imunski sistem ponovno obremeni, ko še ni zaključil s svojim delom zaradi prejšnjih težav ali bolezni.

4. Čustveno neravnovesje

Mnogo žensk nas leta živi z motnjami v delovanju notranjih organov in
v stanju notranjega mraza. Nenaden čustveni stres (čustveno razočaranje, ločitev, smrt ljubljene osebe itd.) ali globoko potlačena čustva, ki se negujejo dlje časa, nas zelo pogosto privedejo do čustvenega neravnovesja. Dlje časa trajajoče čustveno neravnovesje najprej privede do ustvarjanja viška energij v posameznih telesnih organih. Ta pa povzroči večje težave v delovanju naših organov, kar se nato lahko materializira v tumorje in tudi raka.


Energija žalosti, skrbi in depresije se nabira v pljučih, energija strahu in stresa v ledvicah, energija jeze, besa in agresivnosti v jetrih, energija nepotrpežljivosti, ihte, muhavosti, prevelike gorečnosti ali pretirane radosti se nabira v srcu in energija skrbi, razglabljanja v vranici in želodcu. Po nauku tradicionalne kitajske medicine bo neravnovesje (višek energije) v enem organu lahko vplivalo na isti organ, ali po teoriji petih elementov, na sosednji organ. To pa se lahko nadaljuje v nedogled, če tega ne bomo prekinili s spremenjenim načinom življenja in ustreznimi ukrepi, ali tudi do stopnje, da bo naše telo lahko popolnoma odpovedalo.

V nasprotju z uradno zahodno medicino, ki je osredotočena samo na fizični nivo, tradicionalna kitajska medicina uči, da se lahko zgoščena energija (npr. čustva) spremeni v materijo kot so tumorji in rak. To pa danes ni več samo teorija, saj je zahodna znanost to tudi znanstveno dokazala. Einstein je dejal: »Materija in energija sta le različni manifestaciji istega. Enačba E=mc2  nam pove, da se lahko zelo majhna količina materije spremeni v zelo veli-ko količino energij, zelo velika količina energije pa v materijo«.

Skoraj vsakdo lahko v nekem obdobju svojega življenja izkusi motnje v delovanju notranjih organov, notranji mraz in posledično, energetski zastoj svojega telesa. Sposobnost kontroliranja čustev na zdrav način odloča o tem, ali se bo vse to materializiralo v tumor oziroma, ali se bo iz tumorja raz- vil rak. Pri tem pa se je zelo pomembno zavedati, ne glede na to, kako resna je naša zdravstvena težava, da ima naše telo vedno možnost in sposobnost samoozdravitve oziroma vsaj kontrolo nad nadaljnjim potekom bolezni.

V 14. stoletju je znan kitajski zdravnik dr. Dan Qi Zhu (1281 - 1358) osnoval svoje teorije o nastanku raka dojk na Nei Jin-gu, kitajskem medicinskem besedilu, ki je bilo napisano pred približno 2500 leti in predstavlja osnovo tradicionalne kitajske medicine. Osnovni principi in teorije Nei Jin-ga so še danes nespremenjeni. Dr. Dan Qi Zhu je dejal: »Če žena nima dobrih od- nosov s svojimi družinskimi člani ali drugimi ljudmi, se bodo kronična jeza, depre- sija, skrbi in nervoza kopičili v njenem telesu dan za dnem. Če se to stanje ne bo spremenilo, bo posledica tega motnja v delovanju vitalne vranične energije ali energije prebavnega sistema. Prišlo bo tudi do energetskega zastoja v jetrih. To se bo manifestiralo v obliki manjše zatrdline v dojki, ki bo brez bolečine ali srbenja. Čez mnogo let bo ta zatrdlina spremenila obliko in bo podobna neenakomerno oblikovani skali z mnogimi luknjami. Temu pravimo rak«. Ko Qi ali vitalna energija predolgo zastaja v meridianih, se majhno seme lahko spremeni v rakavo gmoto.

Razdraženost ali občutenje negativnih čustev skozi daljše obdobje za mnoge ljudi ne predstavlja bolezni. Taoisti pa v tem vidijo začetek energetskega neravnotežja. Slab ustni ali telesni zadah npr. signalizirata začetno oslabelost ali poškodbo jeter, ledvic ali želodca. Za taoiste je v takih primerih osnovni preprečevalni ukrep energetska vadba (npr. Qi Gong), ki je namenjena ohranjanju, povečanju in preoblikovanju Qi ali vitalne energije. Če telo razpolaga z zadostno količino energije, bo sposobno odstraniti energetske zastoje našega telesa, ojačati obrambne moči in preprečiti bodoče zdravstvene težave. Ko nam bo uspelo tudi ojačati organe in naša čutila ter izboljšati energetski pretok, se nam bo svet pokazal v novi luči.
 

Genetika in rak dojk

Tradicionalna kitajska medicina ima edinstven pogled na vlogo genetike v razvoju raka dojk. S te perspektive se vsakdo, ki se rodi z genetsko predispozicijo za neko boleznijo, rodi tudi z notranjim vedenjem o tem, kako se pozdraviti. Sama sem prepričana, da isto velja za druge vrste rakavih težav, ne samo za dojke. Ta pogled je osnovan na yin/yang teoriji, ki pravi, da so si nasprotja vedno v ravnovesju. Če obstaja negativnost, bo v isti meri obstajala tudi enako močna in velika pozitivnost. Imeti genetski zapis z rakom dojk je samo po sebi popolnoma neškodljivo. To je samo seme, ki bo vzklilo tedaj, ko bodo dani pogoji. Brez tega pa bo seme ostalo v spečem stanju.

Pogosto se mlajše ženske z genetskim zapisom raka dojk, ko so diagnosticirane z nekanceroznim tumorjem, soočajo z mučno izbiro odločiti oziroma ne odločiti se za takšno ali drugačno operacijo. Iz perspektive tradicionalne kitajske medicine bo, kljub operaciji ali amputaciji dojke, v telesu ostal genetski zapis te bolezni. Če bo ženska dovolila, da bo njeno telo ostajalo neuravnovešeno in bo ob tem še naprej negovala negativna čustva, bo kljub operaciji, še vedno v nevarnosti, da se ji tumor razvije na drugi dojki ali kje drugje v telesu.
 

Preventiva pred rakom dojk po načelih tradicionalne kitajske medicine

Preventiva, osnovana na principih tradicionalne kitajske medicine, temelji na štirih točkah samooskrbe, ki se jih lahko loti vsaka izmed nas z namenom, da preprečimo manjše in tudi večje težave z dojkami. Ta sistem samooskrbe je popolnoma varen in ni v nasprotju s kakršnimikoli terapijami uradne zahodne medicine. Za svoje dojke lahko poskrbimo na 4 načine:

a) s Qi Gong vajami. To so preproste vaje, ki obnovijo tok energije na področju dojk. Negativna čustva, ki jih predolgo gojimo, nam lahko uničijo zdravje. Z redno Qi Gong vadbo in z upoštevanjem pravih nasvetov lahko ta negativna čustva izničimo;
b) z akupresuro. Z masiranjem posebnih akupresurnih točk jačamo imunski sistem;
c) s pravo in pravilno pripravljeno hrano. Z upoštevanjem pravih prehrambenih priporočil prav tako lahko preprečimo težave dojk;
d) z uravnovešenim življenjskim slogom.


Marina Butala

Ni komentarjev:

Objavite komentar